dinsdag 29 juni 2010

Muziek en dichtkunst in Hoorn

Hoorn, Terschelling. De Commissie ‘Muziek om de Oost’ organiseerde afgelopen weekend een gedichtenavond in de middeleeuwse Sint Janskerk te Hoorn (Terschelling). Dick Vestdijk en Jankobus Seunnenga – pas voor de tweede keer optredend als tweemansact – hadden bekende gedichten op muziek gezet. Zij zongen en speelden klassiekers van Nederlandse dichters.



Links Jankobus Seunnenga, rechts Dick Vestdijk

Dick Vestdijk verloor zijn beroemde vader al op vierjarige leeftijd. Veel herinneringen kan hij niet aan hem hebben. Hij bracht hem desondanks een doorleefd eerbetoon, met bijvoorbeeld zijn interpretatie van ‘Stad aan de Wadden’. Met zijn licht rockende en melancholieke toonzetting wist hij aan de beroemde gedichten een extra dimensie toe te voegen.

Ook werken van andere Friese dichters zongen hij en Seunnenga, die het enerzijds heel anders deed, maar anderzijds goed aansloot bij de muziek- en tekstbehandeling van Dick Vestdijk, zij het cabaratesker en relativerender. Ieder zijn smaak.

Hun beider stijl was zeker in overeenstemming met de maritieme romantiek van Jan Jacob Slauerhoff en de weltschmerz van François Haverschmidt. Voor niet-Friezen brachten zij gedichten als ‘Denkend aan Holland’ van Hendrik Marsman en ‘Soldatenliedje’ van Lucebert.

Het publiek genoot van deze avond. ‘Prachtige teksten op prachtige muziek’. Voor wie het gemist heeft: op 28 januari is er een tweede kans. Seunnenga treedt op in de Harmonie, met Vestdijk als speciale gast.

Bezoek ook: www.3eilanden.nl

© Foto en tekst: Inge van Hesteren

Geen opmerkingen: