zondag 15 juli 2012

Familie Dağ pioniert op NDSM

Onderweg van Brabant naar Harlingen maakten we een stop in Amsterdam, op de voormalige NDSM-werf. Daar is altijd iets te doen. Dit keer onder andere de laatste dag van het festival 'Over het IJ', maar ook de laatste dag van de tentoonstelling 'Turkse pioniers in Amsterdam', in de ruimte van Nieuw Dakota.


Wilna en Ali, vandaag live en destijds in foto's.

We kwamen er Wilna en Ali Dağ tegen, in tekst en beeld aan de wanden van de expositieruimte, maar tot onze verbazing ook in levenden lijve. Vroeg jaren zestig was Ali één van de gastarbeiders die uit Turkije werden gehaald om Nederlandse arbeidstekorten op te vangen. Nu, vijftig jaar later, blijkt hij een echte Amsterdammer te zijn geworden. Al die tijd heeft hij gewerkt bij Ford en IBM. "Nog geen dag zonder werk gezeten", vertelt hij trots. Hij is al die jaren al gelukkig getrouwd met de ras-Amsterdamse Wilna.

Bijzonder leuk, dat zij bereid waren om voor mij te poseren!

De jonge, knappe man op de Amsterdamse veerboot, dat is Ali, inderdaad! De twee mensen op de achtergrond waren Amerikaanse toeristen, weet hij zich nog te herinneren. Volgens Wilna hadden die wel uit de foto mogen worden geknipt...


Geen opmerkingen: